''Sunt de acord cu decizia Parchetului cu privire la exhumări. În ceea ce priveşte rămăşiţele pământeşti ale fratelui meu, termenele au fost deja fixate. Va fi una dintre primele exhumări, dacă nu chiar prima'', a declarat Jaroslaw Kaczynski într-un interviu publicat de site-ul de ştiri Onet.

El a calificat drept 'scandaloasă' ancheta desfăşurată de precedentul guvern de la Varşovia, condus de liberali. După ce PiS a câştigat anul trecut alegerile parlamentare din Polonia, noul guvern a decis să redeschidă investigaţia privind accidentul de la Smolensk.

Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, sunt înmormântaţi în cripta Castelului regal Wawel de la Cracovia (sudul Poloniei), unde sunt îngropaţi regii polonezi şi mareşalul Jozef Pilsudski, părintele independenţei Poloniei în 1918.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost aceea că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiţii de ceaţă densă, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor pentru a ateriza la Smolensk, în pofida vizibilităţii reduse.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Comisia poloneză de anchetă, care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk, a exclus teza atentatului, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. Rusia atribuie vina integral echipajului avionului polonez, însă refuzul ei de a preda Poloniei resturile avionului a alimentat constant speculaţiile.