Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, la evenimentul organizat de ziarul german Passauer Neue Presse, că sancţiunile UE împotriva Moscovei sunt în legătură cu acordurile de la Minsk, care ar trebui să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, şi pot fi îndepărtate numai atunci când sunt îndeplinite toate condiţiile pentru acest lucru.

Schultz în cei mai duri termeni posibili a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina şi sprijinul naţionaliştilor de dreapta din Europa. Dar, de asemenea, el a spus despre nevoia vitală de a menţine un canal de dialog, având în vedere proximitatea geografică a Rusiei.

„Nu trebuie să declarăm Rusia un stat-paria. În schimb, trebuie să spunem Moscovei că noi condamnăm ceea ce face, dar vom păstra un canal deschis pentru dialog, atunci când este pregătita” – a spus Schultz.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că situaţia actuală din Europa este deosebit de periculoasă, mai ales pentru ţările din Europa de Est, cum ar fi Polonia, Slovacia şi ţările baltice.

Întrebat dacă Europa va slăbi sancţiunile existente sau va impune noi sancţiuni împotriva Moscovei pentru sprijinul militar acordat lui Assad, Tusk a declarat că singurul răspuns este cel de prelungire a sancţiunilor existente.

„Pentru mine acest lucru este evident, singura cale este de a prelungi sancţiunile împotriva Rusiei, în caz contrar va fi o capitulare clară” – a spus Tusk.