Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri dimineaţă cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, miniaturizat, marcând un avans semnificativ în privinţa capacităţilor sale de atac şi declanşând semnale de alarmă în Japonia şi Coreea de Sud.

Ministrul britanic pentru Asia, Hugo Swire, a afirmat că este esenţial ca întreaga comunitate internaţională să fie solidară în răspunsul dat Coreii de Nord.

„L-am convocat pe ambasadorul Coreii de Nord astăzi pentru a exprima în cei mai fermi termeni condamnarea de către Marea Britanie a testului nuclear. Este vorba despre o încălcare evidentă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, iar Regatul Unit sprijină hotărârea ONU de a implementa măsuri semnificative suplimentare contra regimului de la Phenian”, a spus oficialul britanic.

Nu se ştie deocamdată clar ce măsură concretă ar intenţiona să adopte Consiliul de Securitate al ONU ca răspuns la anunţul Phenianului conform căruia a efectuat un al patrulea test nuclear. Coreea de Nord se află sub sancţiunile Consiliului de Securitate din cauza programului său de arme nucleare de când a testat pentru prima dată un dispozitiv atomic în 2006.

Un diplomat occidental a spus că, dacă acest nou test al Coreii de Nord va fi confirmat, membrii Consiliului de Securitate vor extinde probabil actualele sancţiuni ale ONU împotriva Phenianului.