„Punctul de frontieră Gevgelija este deschis din această dimineaţă, însă nu pot intra din Grecia decât imigranţii care au precizat în documentele lor de înregistrare că vor să ajungă în Austria şi Germania", a afirmat sursa citată, sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres, citând AFP.

Primii refugiaţi dintr-un total de aproape 2.000 blocaţi la faţa locului au putut trecere frontiera în cursul dimineţii, a constatat, de partea greacă a graniţei, reporterul AFP.

„În prealabil, autorităţile poliţieneşti elene i-au informat pe oamenii care sunt aici că trebuie să se înregistreze şi să declare în ce ţară vor să ajungă", a detaliat Mohamed Othman, un reprezentant la faţa locului al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Miercuri, Macedonia şi-a închis frontiera cu Grecia, susţinând că este o măsură „temporară" adoptată la solicitarea Sloveniei.

Dat fiind acest blocaj şi din cauza temperaturilor scăzute din regiune, guvernul grec a redeschis centrul de primire din zonă, închis de câteva săptămâni pentru a se evita să se ajungă la o situaţie de criză. Circa 1.200 de persoane, dintre care numeroase familii cu copii, au petrecut astfel nopţile în corturi încălzite, alţi circa 600 de imigranţi care au ajuns între timp rămânând la adăpost în maşinile care i-au adus de la Atena.

Macedonia a introdus încă de la sfârşitul lunii noiembrie un prim filtru, nelăsându-i să treacă decât pe cei care fug din ţări marcate de război — Siria, Afganistan şi Irak.

Înaintea Macedoniei, Croaţia şi Serbia au indicat miercuri că îi vor lăsa de acum să treacă doar pe imigranţii care cer azil în Germania sau Austria.

Această nouă situaţie a apărut în contextul în care Austria, care se află mai la nord de ruta imigranţilor, a anunţat că nu îi va mai lăsa să intre pe teritoriul său, începând de la sfârşitul săptămânii, decât pe imigranţii care încearcă să ajungă în Scandinavia, în special în Suedia.

Aproximativ 30.000 de refugiaţi sirieni, irakieni şi afgani au pornit pe ruta balcanică în ianuarie, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), ceea ce reprezintă 90% din cei care au ajuns în aceeaşi perioadă în insulele greceşti, provenind din Turcia.

Media elenă şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu efectul de domino al înăspririi poziţiei europene, care riscă să lase Grecia singură în faţa fluxului de imigranţi.