Decizia de a deschide o anchetă împotriva Primei Doamne a fost luată de procurorul German Juarez, care a ordonat o expertiză grafologică pe numele acesteia, cu scopul de a stabili dacă ea a aprobat plăţi frauduloase între 2006 şi 2011.

Săptămâna trecută, parlamentul peruan, controlat de opoziţie, a recomandat deschiderea acestei anchete, bazându-se pe raportul unei comisii parlamentare.

Comisia a cercetat presupuse fapte de corupţie implicându-l pe omul de afaceri Martin Belaunde Lossio, colaborator apropiat al preşedintelui Ollanta Humala între 2006 şi 2011, înainte de alegerea acestuia.

Raportul a pus sub semnul întrebării rolul jucat de Nadine Heredia, din cauza bănuielilor legate de originea fondurilor pe care le-a primit când omul de afaceri a angajat-o în postul de consilieră, înainte ca Ollanta Humala să ajungă la putere în 2011.

Comisia care l-a anchetat pe Belaunde o suspectează pe Prima Doamnă că a beneficiat la acea dată de o angajare fictivă şi că, în realitate, a disimulat fonduri provenind din Venezuela pentru a finanţa partidul lui Ollanta Humala, aliat la vremea respectivă al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez.

Martin Belaunde Lossio se află în arest la Lima, de la 29 mai şi după ce a fost extrădat din Bolivia.

În urmă cu câteva săptămâni, un tribunal a ordonat, totuşi, clasarea dosarului contra Nadinei Heredia, pe motiv că faptele „au fost examinate" deja de justiţie.

În 2009, procuratura i-a reproşat Nadinei Heredia că nu poate justifica provenienţa a 215.000 dolari între 2005 şi 2009, perioadă în care soţul său a beneficiat de finanţare din partea unor firme venezuelene pe care el le-a prezentat întotdeauna ca legale.

Nadine Heredia a scăpat atunci fără nicio sancţiune, din lipsă de probe suficiente.

În aprilie 2016, în Peru vor avea loc alegeri prezidenţiale, dar popularitatea preşedintelui Ollanta Humala, un fost militar naţionalist de stânga, s-a prăbuşit în septembrie la 13% opinii favorabile.