„Am avut o lună aprilie şi o lună mai foarte călduroase, ceea ce a afectat înflorirea şi a dus la pierderea unei părţi a recoltei”, a declarat secretarul general al Federaţiei Spaniole a Producătorilor de Ulei de Măsline.

Situaţia a fost agravată de valul de căldură din vară, înregistrat în special în sudul ţării, din cauza căruia 'măslinele au greutate mai mică' şi, implicit, scade producţia de ulei.

În aceste condiţii, Spania a importat ulei de măsline, mai ales din Tunisia, pe care apoi l-a revândut în afara Uniunii Europene pentru a-şi păstra cota de piaţă din acele state. Spania furnizează 45 % din necesarul mondial, ceea de îi asigură primul loc pe glob, înaintea Italiei, la comercializarea uleiului de măsline.

Importurile Spaniei de ulei de măsline s-ar putea tripla în 2015, pentru a ajunge la 170.000 de tone, cu toate că, după cum a recunoscut Delgado, există probleme întrucât şi alte state mediteraneene se confruntă cu scăderi ale recoltei de măsline.