Investitorii din China au împrumutat sume mari în speranţa că ulterior vor face câştiguri la fel de mari. Mulţi au fost prinşi pe picior greşit în momentul în care valoarea acţiunilor a început să cadă. Din dorinţa de a susţine bursa, autorităţile chineze au luat o decizie periculoasă. Acum, locuinţele pot fi folosite de investitori pe post de garanţie.

Pe bursa chineză sunt folosite la greu mecanisme, care practic, înseamnă investiţii cu bani nedeţinuţi. Iar când bursa scade, pierderile devin cât se poate de reale şi generează un vârtej al vânzărilor. În ultimii doi ani, investiţiile cu bani împrumutaţi au crescut de 9 ori, de la 35 de miliarde de dolari la 322 de miliarde de dolari.

Astfel, mari jucători de pe piaţă care s-au împrumutat trebuie acum să înapoieze banii pe care nu i-au avut niciodată. Mulţi investitori chinezi au ajuns în această situaţie în ultima lună, când indicele bursei de la Shanghai s-a prăbuşit cu 30%. De altfel, China a ajuns o economie a banilor împrumutaţi.

Datoria combinată a statului, a populaţiei şi a companiilor private a crescut de la 158% din PIB în 2007 la 282% din PIB în 2014. Experţii spun că la un nivel atât de mare al datoriilor, orice problemă riscă să se propage în lanţ.