Avertismentele lansate joi seara vin în urma unui raport al FMI, potrivit căruia Atena ar avea nevoie de încă 50 de miliarde de euro în următorii trei ani, pe lângă fondurile aprobate până acum. Banii ar trebui să fie furnizaţi în proporţie de peste două treimi de către UE.

Raportul preliminar al instituţiei din Washington remarcă înrăutăţirea finanţelor Greciei după venirea la putere la începutul anului a premierului Alexis Tsipras şi a partidului său anti-austeritate Syriza.

"Schimbările foarte semnificative în politicile adoptate şi în perspectivele economice au dus la creşterea masivă a nevoilor financiare ale ţării", se spune în documentul care nu a fost încă aprobat oficial de FMI.

Angajamente neîmplinite

Raportul, care vine înaintea referendumului de duminică în care grecii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu pachetul de ajutorare de la UE şi ceilalţi creditori, arată că noul guvern nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind privatizările, ceea ce a dus la un minus de nouă miliarde de euro faţă de angajamentele convenite cu creditorii. Documentul mai remarcă reţinerea autorităţilor elene cu privire la operarea de noi privatizări ale companiilor de stat.

Alte 13 miliarde de euro ar lipsi pentru că executivul grec ar fi ratat ţintele privind surplusul fiscal. "Grecia are nevoie de mult mai mulţi bani în următorii ani decât am crezut noi până acum", a declarat pentru presă un înalt reprezentant al FMI.

Nevoie de schimbare?

FMI a lansat aceste avertismente după ce Grecia nu a putut plăti Fondului la începutul săptămânii o rată scadentă de 1,6 miliarde de euro.

Deşi documentul critică dur partidul Syriza, se pare că susţine cererea acestei formaţiuni de a modifica fundamental felul în care Atena îşi plăteşte datoriile faţă de creditorii săi. FMI a recomandat creditorilor să ia în considerare dublarea scadenţei pentru împrumuturile de la UE pentru Grecia la 40 de ani, oferind astfel Atenei o perioadă de graţie de 20 de ani.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec Gabriel Sakellaridis a afirmat că raportul confirmă pe deplin solicitările Atenei de restructurare a datoriilor şi a adăugat că ar mai fi nevoie ca finanţatorii Greciei să renunţe cu totul la o parte din sumele datorate.

Sakellaridis a calificat acest raport al FMI drept "o mărturie a eşecului" politicilor adoptate de creditori pentru Grecia.

Sursa: dw.de