În context, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis că se va face dreptate în acest caz, chiar dacă Rusia şi-a exercitat dreptul de veto în privinţa unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU, scrie evz.ro.

„Vinovaţii trebuie pedepsiţi. Este datoria noastră faţă de victime şi familiile lor”, a precizat Poroşenko.

Ucraina acuză Rusia că a furnizat rebelilor proruşi din estul Ucrainei racheta ce ar fi doborât zborul Malaysia Airlines în iulie 2014. Toţi cei 298 de pasageri ai Boeing-ului 777, care asigura legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, au murit. Rusia, însă, dă vina pe armata ucraineană. Rezultatele unei anchete efectuate de Olanda urmează a fi publicate în octombrie.

Rezoluţia Consiliului de Securitate a fost propusă de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina. La vot s-au abţinut China, Venezuela şi Angola. Înaintea votului, cele 15 ţări membre au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor.

Ministrul malaysian al Transporturilor, Liow Tiong Lai, a declarat în faţa Consiliului, că votul trimite un mesaj periculos de impunitate autorilor acestei crime oribile. Şi ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a menţionat că „niciun veto nu va sta în calea investigării acestei crime atroce, pentru a fi judecată”.

Reamintim că liderul rus Vladimir Putin consideră că înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea accidentului MH17 este inoportună. Declaraţia a fost făcută în timpul unei discuţii telefonice cu premierul olandez Mark Rutte.

Potrivit liderului de la Kremlin, această decizie a Olandei nu este necesară. Totodată, precizăm că un oficial rus a respins apelurile pentru înfiinţarea unui tribunal ONU pentru a-i judeca pe cei responsabili de doborârea avionului.