Veniţi din toată Croaţia, dar şi din republicile vecine Bosnia, Serbia şi Slovenia, aproximativ zece mii de manifestanţii au mărşăluit prin centrul capitalei Zagreb, scandând lozinci antiguvernamentale.

Cursul francului elveţian, care a tot crescut, i-a adus la capătul răbdării pe croaţii care au împrumuturi în această valută. Astfel că oamenii au protestat faţă de autorităţi, care, potrivit manifestanţilor, nu fac nimic pentru a scoate datornicii din „sclavia împrumuturilor”.

În Croaţia, la o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, peste 100.000 de oameni s-au împrumutat în franci elveţieni, în special pentru a finanţa achiziţii în domeniul imobiliar. Aproape 60.000 dintre ei au dificultăţi în rambursarea creditelor.

Manifestanţii cer reconversia francilor elveţieni în moneda naţională, kuna, la un curs apropiat de cel iniţial. Împrumuturile în franci elveţieni au fost foarte populare în multe ţări din Europa centrală în anii 2000, rata dobânzii fiind atunci mai mică decât cea la împrumuturile în moneda locală. Fosta republică iugoslavă, care se află în recesiune de şapte ani, a aderat la Uniunea Europeană în 2013, însă nu a adoptat încă moneda unică.