Construcţia Titanicului a fost finanţată de J.P. Morgan şi compania sa, International Mercantile Marine. Nava avea o lungime de 269,1 metri, o lăţime de 28 metri, o înălţime de 18 metri şi o greutate de 46.328 de tone.
 
Titanicul rivaliza cu orice mare hotel continental prin eleganţa, rafinamentul cabinelor, dar şi serviciile oferite. Acesta cuprindea ascensoare electrice, o piscină, un teren de squash, o baie turcească şi o sală de gimnastică.
 
Proiectanţii vasului au prevăzut 32 bărci de salvare, dar fiindcă posibilitatea unui naufragiu era exclusă, numărul lor a fost redus la 20. S-a renunţat şi la rachetele de semnalizare pentru pericol, fiind considerate inutile.
 
Titanicul a plecat din portul Southampton pe 10 aprilie 1912, la ora 12:00. Nava avea la bord 2224 de persoane. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, transatlanticul a ajuns în apele din Terra-Nova. La ora 23:40, cei doi mateloţi de veghe i-au speriat pe ofiţeri cu mesajul alarmant: „Aisberg drept în faţă”.
 
Secundul Murdoch a decis să oprească imediat vasul şi să îl deplaseze înapoi. Astfel, el a reuşit să evite coliziunea frontală, dar nu a oprit vasul complet şi prora s-a izbit de aisberg. După coliziune, de pe puntea de comandă părea că vasul a scăpat cu bine, însă fochiştii şi inginerii au văzut apa năvălind în cala vaporului.

Căpitanul a dat ordin să fie coborâte bărcile de salvare. Operatorii au transmis fără întrerupere SOS. A trecut prin apropiere un alt vapor, dar fiindcă pe Titanic nu erau decât rachete luminoase de întâmpinare, căpitanul celuilalt vas i-a salutat cu semnale albe şi a plecat mai departe.

În jurul orei 1:00, prora era deja sub apă, iar la ora 2:20, vaporul s-a rupt în două şi s-a scufundat la aproape 1600 de kilometri. În consecinţă, 1563 de oameni s-au înecat. Nava Carpathia, aflată în apropiere, a reuşit să salveze doar 703 persoane.

Epava a fost descoperită în 1985 de Dr. Robert Ballard la 3600 de metri adâncime, în apropierea coastelor Terrei Nova. Tragedia de pe Titanic a fost ecranizată în numeroase variante. Cea mai cunoscută rămâne producţia lui James Cameron din 1999, care a fost laureată cu 11 premii Oscar.