„Informaţiile făcute publice sunt numele, data naşterii, titlul, poziţia, naţionalitatea, numărul paşaportului, numărul vizei şi tipul de viză aparţinând la 31 de lideri internaţionali (preşedinţi, premieri) care au participat la summitul G20”, arată o comunicare oficială a Comisiei australiene privind datele personale.

Cauza scurgerii de informaţii a fost eroarea umană, mai exact funcţia „autofill” din programul de e-mail Microsoft Outlook a completat automat rubrica destinatarului documentului, astfel că acesta a ajuns la cine nu trebuia.

Australienii susţin că informaţiile nu au ajuns în public şi că acestea sunt limitate, precum şi că cei care au primit e-mailul l-au şters permanent din sistemul lor.

Cu toate acestea, nu este clar dacă liderii internaţionali au fost informaţi că datele lor personale au ajuns la un destinatar neautorizat, opoziţia făcând presiune pe premierul Tony Abbott din această cauză.

Dezvăluirea acestei gafe vine în contextul în care recent în Australia au fost adoptate legi care obligă companiile de telecomunicaţii să stocheze anumite date ale utilizatorilor de telefonie şi internet pe o perioadă de 2 ani, ceea ce a creat îngrijorări cu privire la siguranţa datelor personale.

Acelaşi departament de imigraţii din Australia a fost cel responsabil pentru cea mai mare scurgere de date personale din istoria ţării, în februarie 2014, când detaliile personale ale peste 10.000 de deţinuţi, printre care şi unii care solicitau azil politic, au fost publicate din greşeală pe internet.