Burkhard s-a declarat a fi, în general, pro-occidental, dar nu a lăsat ca acest lucru să îi afecteze şansele de angajare. După ce a trecut de recrutare, a fost repartizat la un departament cu 20 de angajaţi, care postează comentarii pe site-urile municipale din Rusia. Burkhard a lucrat în ture de 12 ore, timp în care trebuia să scrie 135 de comentarii, fiecare de cel puţin 200 de caractere.
 
„Am făcut-o prin împărţirea în echipe de câte trei. Unul dintre noi era personajul negativ, persoana care nu este de acord cu forumul şi critică autorităţile, în scopul de a da impresia de autenticitate”, a declarat Burkhard.

„Ceilalţi doi membri ai echipei intrau într-o dezbatere cu el: Nu, tu nu ai dreptate; totul aici este absolut corect. Unul dintre ei ar trebui să posteze un fel de grafic sau o imagine care se potrivea în context, iar celălalt va posta un link către un conţinut care susţine argumentaţia sa”, a explicat Burkhard pentru sursa citată.

Cei trei trebuiau să se asigure că puneau şi cuvinte cheie în fiecare postare pentru a se asigura că va ieşi printre primele rezultate în motoarele de căutare.
 
Dintre subiectele pe care trebuia să le promoveze online a reamintit: „trupele NATO luptă alături de forţele armate ucrainene”; „construieşte o atitudine pozitivă faţă de politicile interne ale lui Vladimir Putin – preşedintele a sărbătorit Crăciunul cu ruşii de rând.” Majoritatea sarcinilor au fost însă orientate spre defăimarea Ucrainei.

Într-un caz, a fost repartizat să scrie comentarii negative despre preşedintele american Barack Obama, care ar fi mestecat şi scuipat guma în India. „Există întotdeauna o concluzie care trebuie indusă, că Obama nu ştie nimic despre cultură. Îl duci în India şi el mestecă guma acolo. E amuzant, în sensul că sunt gata să se agaţe de orice detaliu. Pe de altă parte, nu e amuzant. Este absurd şi depăşeşte o limită”, a declarat Burkhard.
 
În timp ce unii dintre colegii lui Burkhard de la centrul de propagandă aveau păreri neutre relativ la politică, alţii credeau cu adevărat ceea ce scriau.
 
„Am auzit oameni - care scriu toată ziua despre aceste lucruri - în loc să îşi bea liniştiţi cafeaua şi să vorbească despre altceva, ei încep să facă spume la gură şi să discute despre aceleaşi lucruri. Încă ceva dovedit: există fanatici”, a spus Burkhard.

„Dar majoritatea sunt doar tineri care vor să facă bani. Sunt atât de analfabeţi politic încât Putin, Obama... ei nu fac diferenţa”, a adăugat el.

Burkhard a precizat că a renunţat la job pentru că făcea o „muncă absurdă”.

Sursa: ziare.com