Ambasadorii la NATO ai statelor membre au aprobat planul, iar acum trebuie să decidă ce echipamente militare vor trimite în Turcia, a spus Stoltenberg, subliniind că este vorba de o măsură defensivă.

„Am convenit asupra unui pachet de măsuri de asigurare pentru Turcia, dată fiind situaţia volatilă din regiune”, a declarat şeful NATO, care a evitat să facă însă vreo referire la implicarea militară a Rusiei în Siria şi la incursiunile aeriene ale acesteia.

Dat fiind faptul că Turcia are deja o puternică aviaţie militară, diplomaţi din cadrul NATO şi experţi militari spun că implicarea Alianţei urmăreşte să reducă repetarea unei situaţii ca cea de la 24 noiembrie, când Turcia a doborât la graniţa cu Siria un avion militar rus despre care a spus că a intrat în spaţiul său aerian.

Incidentul, primul de acest fel cunoscut după Războiul Rece, a făcut ca relaţiile dintre Turcia şi Rusia să ajungă la cel mai scăzut nivel din istoria recentă. Moscova a răspuns prin sancţiuni şi a calificat doborârea avionului drept un act ostil.

Urmând a fi pregătit în următoarele săptămâni, pachetul va presupune avioane de supraveghere AWACS ale NATO şi ceea ce Stoltenberg a numit „o politică aeriană întărită, care include avioane de patrulare maritime”, precum şi nave NATO în estul Mării Mediterane, oferite de Germania şi Danemarca.

Avioanele AWACS pot monitoriza spaţiul aerian pe o rază de peste 400 de km şi pot face schimb de informaţii prin legături de date digitale cu comandamente de pe uscat, de pe mare sau din aer.

„Aceasta ne va oferi o mai bună imagine asupra situaţiei, o mai mare transparenţă, o mai mare predictibilitate şi va contribui la stabilizarea situaţiei în regiune şi la aplanarea tensiunilor”, a declarat Stoltenberg, ca răspuns la o întrebare dacă noile măsuri presupun gestionarea spaţiului aerian al Turciei cu o precauţie mai mare decât a dat dovadă Ankara până acum.

Spania a convenit de asemenea să îşi extindă rachetele Patriot sol-aer de-a lungul graniţei Turciei pentru a doborî orice rachetă care ar proveni dinspre Siria şi care s-ar îndrepta spre teritoriul turc. Germania şi SUA şi-au retras recent bateriile de rachete din zonă.

Diplomaţi din cadrul NATO se tem că Ankara este prea agresivă şi că alte incidente ar putea duce la o escaladare a situaţiei după ce Rusia şi-a desfăşurat sistemul de apărare antieriană în Siria, acesta putând lovi rachete şi avioane de la o distanţă de până la 400 de kilometri. Rusia şi-a întărit de asemenea flota aeriană de atac cu avioane de luptă SU-34.

Deşi nu pun la îndoială versiunea Ankarei privind incidentul de la 24 noiembrie, aliaţii din cadrul NATO îşi doresc de asemenea să angajeze Rusia în discuţii pentru a evita incidente care ar putea apărea din patrularea agresivă de către Rusia a graniţelor aeriene ale Alianţei în jurul Turciei, statelor baltice şi Mării Nordului.