Într-o conferinţă de presă la Zagreb, unde a participat la o reuniune a Procesului Brdo-Brijuni, Biden a spus că includerea Balcanilor şi a tuturor ţărilor din regiune în NATO şi în Uniunea Europeană este cea mai bună cale de a promova securitatea şi stabilitatea în regiune, scrie agerpres.ro.

Statele Unite susţin ferm aderarea Muntenegrului la NATO, a afirmat Biden.

Referindu-se la criza migraţiei, Biden a precizat că SUA trebuie să se implice în soluţionarea problemei.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent şi el la reuniunea de la Zagreb, a declarat presei că ţările din sud-estul Europei nu pot rezolva singure criza migranţilor, deoarece este o problemă globală care cere implicarea SUA, Turciei şi a ţărilor africane.

În opinia lui Tusk, toate ţările trebuie să lucreze împreună într-un spirit de cooperare şi coordonare şi că UE doreşte să ofere ajutor.

Recentele atentate teroriste de la Paris au arătat că extremismul violent reprezintă o ameninţare pentru securitatea globală, inclusiv pentru securitatea Balcanilor de Vest, a afirmat Tusk, reiterând angajamentul Bruxellesului privind extinderea UE către Europa de Sud-Est.

Procesul Brdo-Brijuni, lansat în 2013 de către fostul preşedinte croat Ivo Josipovic şi omologul său sloven Borut Pahor, reuneşte lideri din fosta Iugoslavie şi Albania. La reuniunea din acest an au fost prezenţi, de asemenea, Joe Biden, Donald Tusk, preşedintele austriac Heinz Fischer, precum şi alţi reprezentanţi.