Potrivit preşedintelui american, este imposibil să se pună capăt războiului civil din Siria fără plecarea lui Assad. Preşedintele american susţine că liderul sirian nu poate recâştiga legitimitatea puterii sale, transmite paginaderusia.ro.

Şeful administraţiei SUA afirmă că scopul administraţiei sale este crearea de condiţii care să asigure în cele din urmă o tranziţie politică spre un nou guvern.

Recent, The Wall Street Journal scria, citând diplomaţi implicaţi în negocierile privind conflictul sirian, că Statele Unite ale Americii şi  aliaţii europeni şi arabi caută un mod de a sparge alianţa dintre Rusia şi Iran, care consolidează poziţia lui Assad. WSJ afirma că între Moscova şi Teheran au crescut tensiunile cu privire la viitorul Siriei.

SUA văd în Iran o forţă de frânare a soluţionării conflictului sirian, din cauza poziţiei mai dure cu privire la viitorul lui Assad. Iranul este partea cea mai interesată în conservarea puterii liderului sirian şi se bazează pe sprijinul Moscovei pe acest subiect. Dacă Rusia va încheia cu Iranul şi Assad vreun acord în această privinţă, se vor submina speranţele unui consens internaţional, scrie WSJ.

Între timp, AP notează că comentariile lui Obama au fost făcute la Manila pe fondul unei speranţe apărute la Washington că Rusia ar înclina treptat la ideea unui viitor în Siria fără Assad.