Pentru a doua oară în cinci luni, aproape 54 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru a desemna un nou legislativ. Acest scrutin anticipat i-a oferit o victorie neaşteptată formaţiunii conduse de Erdogan, aflat la putere din 2002. După numărătoarea finală, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a obţinut 49,4% din sufragii şi va ocupa 316 dintre cele 550 de fotolii din Parlament. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat cu fast că alegătorii s-au pronunţat în favoarea unităţii şi integrităţii ţării. În ultimele săptămâni, mai multe televiziuni de opoziţie au fost închise, iar numeroşi jurnalişti - hărţuiţi. La rândul său, premierul Ahmet Davutoglu le-a cerut partidelor din viitorul Parlament să colaboreze pentru elaborarea unei noi Constituţii.

Experţii politici spun că majoritatea obţinută în Parlament îl va ajuta pe Erdogan să-şi consolideze controlul asupra ţării.

În competiţia electorală s-au aflat 16 partide şi 21 de candidaţi independenţi. La alegerile legislative din 7 iunie, partidul preşedintelui turc a pierdut majoritatea absolută în Parlament, pentru prima dată după 13 ani. Rezultatele alegerilor au fost primite cu ostilitate în sud-estul Turciei. Principalul partid pro-kurd a reuşit să atingă cu greu pragul electoral de 10% şi să-şi asigure, pentru a doua oară consecutiv, o prezenţă modestă în Parlamentul de la Ankara.