Construirea bazei, situată pe insula Terra Alexandra în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică, este finisată în măsură de circa 97%, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Botezată „Trefla arctică”, această construcţie amenajată în trei părţi a unei suprafeţe de 14.000 m.p. cuprinde în special vaste depozite de carburant, hrană şi echipament şi va permite o locuire confortabilă şi efectuarea serviciului pentru un grup de 150 de persoane timp de un an şi jumătate, precizează Agerpres.

Soldaţii vor putea să se deplaseze între diferitele părţi ale bazei prin culoare acoperite care să-i protejeze de frig, atunci când temperaturile ajung iarna la minus 47 grade Celsius în această regiune.

Rusia este pe cale să-şi consolideze prezenţa militară în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnită şi de alte ţări precum Canada şi Norvegia. Astfel, în septembrie 2013, preşedintele Putin a ordonat redeschiderea unei baze militare datând din era sovietică în Arctica, abandonată în anii 90.

De atunci, mai multe nave care transportau personal şi echipamente au fost trimise spre această bază situată în arhipelagul Noii Siberii, în estul Arcticii. În mai, Rusia a efectuat deja manevre militare de mare amploare în Arctica, iar în iulie şi-a modificat doctrina navală, punând accentul pe importanţa strategică a acestei zone, cu dezvoltarea Flotei Nordului.

La începutul lunii august, Moscova a revendicat în faţa ONU, sprijinindu-se pe probe ştiinţifice, suveranitatea asupra a 1,2 milioane m.p. în Arctica, cu vaste rezerve de hidrocarburi.

Demersul rusesc, care ar urma să fie examinat în primele luni ale anului 2016, ar putea accelera cursa revendicărilor în această regiune aproape nelocuită pe care şi-o dispută de mai mulţi ani Rusia, SUA, Canada, Norvegia şi Danemarca.