Unul dintre membrii reţelei s-a dovedit a fi un cetăţean al Republicii Moldova, Andrei Ghinkul, de 30 de ani, care a fost arestat pe 28 august în Cipru şi urmează să fie extrădat în Statele Unite. 

Potrivit FBI, în decembrie 2011 Ghinkul şi alţii ar fi încercat să transfere 999 de mii de dolari de pe contul unei şcoli din Pennsylvania într-o bancă din Kiev.

În august 2012, cetăţeanul moldovean a sustras 2,1 milioane de dolari dintr-un cont al unei companii petroliere americane. Banii au ajuns într-o bancă din Krasnodar, Rusia. O lună mai târziu, alte 1,3 milioane de dolari au fost sustraşi de pe conturile aceleiaşi companii.

„Relaţiile noastre cu omologii din întreaga lume ne ajută să oprim hackerii. Reţeaua condusă de infractori din Moldova şi din altă parte a adus prejudicii cetăţenilor americani. Cu partenerii noştri de aici şi din alte state vom anihila aceste scheme criminale transfrontaliere”, se arată într-un comunicat FBI.

Cazul este cercetat de FBI, în colaborare cu instituţiile similare din Marea Britanie, Germania, Europol, dar şi cu implicarea Inspectoratului General de Poliţie din Republica Moldova.

În Marea Britanie utilizatorii de internet sunt avertizaţi să se protejeze de atacurile cibernetice, după ce prin metode similare ar fi fost furate 27 de milioane de euro din conturile bancare britanice. 

Agenţia Naţională pentru Crime a informat că virusul este folosit de infractorii care operează pe internet pentru a afla detaliile conturilor bancare ale utilizator de home banking din toată Marea Britanie.