Regele Abdullah a fost internat pe 31 decembrie într-un spital din Riyadh din cauza unei pneumonii. Starea sa de sănătate a necesitat amplasarea unui tub pentru a-l ajuta să respire.

Fratele său vitreg Salman, în vârstă de 77 de ani, va deveni noul rege al Arabiei Saudite.

Moqren, un alt frate vitreg al lui Abdullah, a fost numit prinţ moştenitor. Născut în 1945, el este ultimul fiu al lui Abd al-Aziz Ibn Saud, fondatorul regatului saudit.

Regele Abdullah, decedat vineri, a urcat pe tron în august 2005, după moartea fratelui său vitreg Fahd, însă el conducea de facto regatul din 1995.

În ultimul timp, apariţiile sale publice au devenit mai rare, fiind reprezentat adeseori de prinţul moştenitor Salman Ben Abdel Aziz, noul rege.

Prinţul Salman Ben Abdel Aziz, în vârstă de 79 de ani, care devine regele Arabiei Saudite, beneficiază de o reputaţie de probitate şi este considerat un arbitru respectat în cadrul familiei regale.

Prinţ moştenitor din iunie 2012, Salman a devenit tot mai cunoscut în ultimii ani, prezidând deseori Consiliul de Miniştri şi reprezentându-l în străinătate pe regele Abdallah.

El este şi vicepremier, post obţinut în acelaşi timp cu cel de moştenitor al tronului, în 2012, la moartea fratelui său Nayef. El cumulează şi funcţia de ministru al Apărării din octombrie 2011.

Originea familiei regale datează din secolul al XVIII-lea, când Muhammad ibn Saud, a decis în 1745 să îşi consolideze puterea, aliindu-se cu un cleric ce predica revenirea la islamul pur şi dur, Muhammad ibn Abdel Wahab.

În 1818, descendenţii lui Muhammad ibn Saud sunt înfrânţi de turci şi vasalii lor egipteni. Dar şase ani mai târziu, familia Saud preia controlul Riyadului. Anii următori vor fi marcaţi de certuri familiale pentru succesiune.

În 1902, Abdel Aziz alungă din Riyad clanul rival Rashidi şi consolidează gradual puterea, unificând peninsula. El preia astfel controlul, în 1913, al coastei ce se întinde de-a lungul Golfului, apoi în 1925 al oraşelor sfinte Mecca şi Medina, în apropiere de Marea Roşie (vest).

În 1932, el înfiinţează regatul Arabiei Saudite şi se proclamă rege.