„Unele ţări din Vest vor să menţină confruntarea, cântând în strună tendinţelor provocatoare de la Kiev. Doar ideea în sine de aderare a Ucrainei la NATO este periculoasă pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea europeană”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei emisiuni.

Asta după ce Rada Supremă a votat un proiect de lege care prevede anularea statutului de stat nealiniat, care reprezintă refuzul unei ţări de a adera la NATO, la vreo altă alianţă militară sau de a participa la vreun conflict armat. Or, apartenenţa la NATO a fost, din start, una dintre priorităţile lui Poroşenko cât priveşte politica externă.

Atât preşedintele ucrainean, cât şi NATO, l-au acuzat în repetate rânduri pe liderul de la Kremlin că sprijină militar forţele separatiste din estul industrial al Ucrainei. Deşi Moscova a negat acuzaţiile, liderul de la Kiev a decis că agresiunea rusă împotriva ţării sale îl obligă să se orienteze spre Vest şi să prezinte proiectul său de lege în parlament.