Saakașvili: Rusia profită de armistițiu pentru a acapara noi teritorii

Saakașvili: Rusia profită de armistițiu pentru a acapara noi teritorii
Sursa: jurnal.md Foto: facebook.com 24.06.2014 12:06
Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili scrie pe Facebook că decizia separatiștilor din estul Ucrainei de a accepta armistițiul propus de președintele ucrainean Piotr Poroșenko ascunde intenția Rusiei de a regrupa forțele și de a acapara noi teritorii.

Potrivit lui Saakașvili, conflictul din estul Ucrainei este similar celui din Abhazia de acum 22 de ani, iar președintele georgian de atunci a semnat trei acorduri de armistițiu și de fiecare dată Rusia le utiliza pentru a-și consolida forțele și a acapara noi teritorii.

„După ce a anunțat armistițiu, Putin a urmărit, cel mai probabil, trei scopuri, cel mai important fiind evitarea unor sancțiuni sectoriale din partea Occidentului, care ar fi fost iminente, dacă nu s-ar fi ajuns la o înțelegere. Al doilea - Putin a reușit să creeze entități noi, în persoana bandiților din pretinsa republică Donețk, fapt care îi va permite să invoce conflictul dintre Ucraina și „republica Donețk”, nu dintre Ucraina și Rusia. Al treilea scop ține de încercarea de a reduce din vigilența guvernului ucrainean și de a consolida în secret forțele bandiților, pentru a da o lovitură decisivă și a elimina trupele ucrainene din Donețk și Lugansk”, a scris Mihail Saakașvili.

Totodată, fostul președinte al Georgiei s-a arătat încrezut că autoritățile ucrainene au suficientă experiență pentru a analiza toate riscurile posibile pentru a nu-i permite lui Vladimir Putin să pună în aplicare planul de dezmembrare și subminare a Ucrainei.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP