Inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart, a murit

Inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart, a murit
Sursa: jurnal.md/... Foto: digenvt.com 04.07.2013 11:01
Interacţiunea cu un calculator, aşa cum o ştim astăzi, n-ar fi fost posibilă, dacă Douglas Engelbart nu ar fi avut o idee genială. În general, a fost un necunoscut lumii, dar el a inventat cel mai folosit, cunoscut şi prea puţin schimbat accesoriu care însoţeşte orice PC.

Douglas Engelbart este inventatorul mouse-ului, acel obiect care face uşoară interacţiunea unui om cu un computer.

Engelbart a murit, marţi, la 88 de ani, în locuinţa sa din California, transmite adevarul.ro.

Acesta a început munca în domeniul calculatoarelor în anii '50 şi a ajuns să activeze la Stanford Research Institute. În anii '60, pe când interacţiunea oamenilor cu maşinile de calcul se făcea prin cartele perforate, Engelbart s-a gândit că acele computere ar putea face mult mai multe pentru oameni şi pentru dezvoltarea lor intelectuală. Dar pentru a face asta trebuiau unelte şi el a început să le facă.

În decembrie 1968, el le-a prezentat câtorva oameni, la o conferinţă din San Francisco, munca sa de până atunci. Era vorba de o interfaţă grafică, editarea interactivă a documentelor, videoconferinţele şi, desigur, mouse-ul. Peste 15 ani, Apple avea să aducă unele dintre aceste idei pe un computer, în principal interfaţa grafică şi mouse-ul.

Şi în prezent mouse-ul încă n-a dispărut, alături de mail, deşi touchscreen-ul este tot mai popular, iar laptopurile vin cu touchpad-uri. Mouse.

Viitorul se prea poate să nu fie cu niciun mouse în el, dar cu siguranţă a fost timp de peste 30 de ani. Iar ceea ce Engelbart a gândit în urmă cu peste 50 de ani încă nu a fost pe deplin implementat. Videoconferinţele sunt în plină dezvoltare, iar interconectarea resurselor se face în ritm accelerat.


Mai jos este conferinţa pe care Engelbart a susţinut-o în anii '60, când şi-a prezentat ideile.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP