Șansa de a face ordine în junglă…

Șansa de a face ordine în junglă…
Sursa: Alexandru... Foto: Jurnal de... 31.01.2013 10:48
Oamenii au nevoie de cazuri dramatice pentru a fi treziți din apatia vieții cotidiene. Cazul omorului din Pădurea Domnească a servit în calitate de chibrit care vărsat o rază de lumină peste întunericul care a înconjurat Moldova în ultimii ani. Unii actori politici încearcă din răsputeri să stingă focul discutând despre integrarea europeană sau necesitatea păstrării prezentei alianțe la putere cu orice preț. Tragedia din Pădurea Domnească poate însă servi ca un început pentru schimbarea reală a vieții moldovenilor, dacă vom avea curajul să analizăm opiniile economiștilor din ultimii 20 de ani și experiența unor state care au trecut prin procese similare.

Într-adevăr, toate sondajele efectuate în Moldova indică problema costului ridicat a vieții și a sărăciei ca fiind cea mai stringentă problemă a țării și în consecință cauza principalul motiv de ce Moldova a intrat în top-urule statelor eșuate. În același timp când vorbim de probleme e util să vorbim de soluții și foarte des căutăm soluțiile în direcția greșită. La ce mă refer? Edificarea unui stat de drept și anume egalitatea tuturor în fața legii și lupta cu corupția sunt piloni centrali pentru creștere economică.

Statul de drept mult timp a fost privit doar ca un concept politic sau juridic, dar ultimii 20 de ani i-au făcut pe mulți economiști să includă supremația legii ca un element esențial pentru creșterea nivelului de viață. Daniel Kaufmann din Chile, fost director al Institutului Băncii Mondiale, responsabil pentru reformele privind guvernarea și lupta cu corupția a declarat: „După ce am vizitat Ucraina, viziunea mea s-a schimbat. Problemele legate de calitatea proastă a guvernării și edificarea statului de drept subminează toate eforturile noastre.” Kaufmann cu colegul său, Aart Kraay au reușit să demonstreze eficiența efectuării reformelor în fortificarea și efectele lor asupra statului de drept. Ei au demonstrat că utilizând indicatorii Băncii Mondiale care clasifică țările lumii după starea statului de drept de la -2,0 (Coreea de Nord) la +2,5 (UE) nivelul calității vieții e strict dependent de existența unui sistem de drept funcționabil.

Uniunea Europeană insistă ca toți membrii săi să satisfacă criteriul existenței statului de drept. Și noțiunea statului de drept include afară de principiile menționate mai sus protecția drepturilor omului și protecția proprietății private. Anume aceste probleme sunt principalele bariere în creșterea nivelului de viață.

Explicând mai simplu statul de drept implică respectarea legii, așa încât respectarea principială a legii trebuie să constituie o regulă și nu o excepție. Legile trebuie să fie implementate cu strictețe, fără a crea permisiuni speciale, favoruri sau scuze pentru cineva care dorește să fie scutit de respectarea legii. Adică legea trebuie să fie implementată în mod egal, fără interpretări în favoarea unor interese. La fel un sistem eficient de drept nu poate exista atunci când sistemul se bazează pe relații între rude, prieteni sau alte grupe de interese. Prin alte cuvinte avem un stat de drept acolo unde:

- Rudele sau prietenii nu obțin contracte de livrare doar din cauză că ești primar a unui oraș, orăsel sau sat;
- Nu poți mitui un birocrat pentru a obține o licență;
- Președintele sau deputații nu pot să-și numească în funcții prieteni sau rude în funcții cheie;
- Organele împuternicite te vor apăra de criminali și cei vinovați, indiferent de cine sunt vor fi pedepsiți;
- Când poți sa-ți dezvolți afacerea fără a avea frica că autoritățile sau persoane protejate de ele nu pot în mod arbitrar să-ți răpească proprietatea, libertatea sau chiar să te lipsească de viață.

Acum pentru a analiza un caz similar a unei țări care are multe în comun cu calea parcursă de Republica Moldova și aici mă refer la Serbia. Pot fi identificate multiple similarități între aceste 2 țări:

- Ambele țări au un trecut socialist nedemocrat;
- Ambele țări au avut o întoarcere la guvernare a unor regimuri totalitare – Milosevici in Serbia și Voronin în Moldova;
- În ambele țări acești dictatori (Milosevici și Voronin) au beneficiat pe durata mandatelor sale de activitatea grupurilor criminale, în cazul Republicii Moldova în esența este vorba doar de o singură persoană – Vladimir Plahotniuc;
- Ambele țări după debarcarea regimurilor dictatoriale au încercat edificarea unui sistem de drept prin implementarea de reforme;
- În ambele țări reformele au fost mai mult simulate și nu real implementate din cauza influenței intereselor diferitor grupe de interes criminale (Mafia);
- În ambele state aceste grupuri criminale controlau fluxuri bănești mai impunătoare decât însuși statul, controlau mass-media într-o proporție impunătoare, aveau sub control grupuri bine organizate și înarmate, controlau justiția și organele menite să protejeze sistemul de drept, cu diferența că în Moldova aceste fapte continuă și astăzi;
- Ambele state sunt prepoderent religios - ortodoxe;
- Ambele state au tendințe puternice spre UE dar se manifestă și cu un puternic curent politic prorus.

Lecția importantă care poate fi învățată din experiența sârbă este faptul că, chiar dacă controlul grupărilor criminale asupra instituțiilor de stat erau evidente pentru toți, lucrurile s-au schimbat esențial o dată cu asasinarea premierului sârb, Zoran Dindic în 12 martie 2003. Ce a urmat constituie un exemplu clar când reformele dure au fost alese în locul unor schimbări graduale – în situația de criză a fost aleasă calea revoluției și nu a evoluției. Persoanele implicate in asasinare au fost condamnate la închisoare pe termene de 50 de ani și imediat a început „Operațiunea Paloșul”, care a avut ca rezultat arestul a 10.000 de persoane, printre care a fost și vice Procurorul General al Serbiei. Experții au estimat că pierderile economice cauzate de grupurile organizate la 200 de milioane euro anual. Un asasinat a răsturnat sistemul corupt si mafiotizat existent până atunci.

Mesajul e clar: instituțiile funcționale de protecție a sistemului de drept sunt cheia spre o dezvoltare reală. Nici un efort semnificativ sau durabil de lungă durată nu poate exista fără a asigura în primul rând ordinea și supremația legii într-o societate. Încrederea în viitorul acestei țări poate fi garantat doar prin eradicarea grupului criminal care s-a infiltrat în organele cheie ale statului.

E la discreția fiecăruia să facă diferența între Botswana și Irlanda, Maroc și Portugalia, India și Chile, deoarece diferențele între aceste țări sunt cauzate doar de un factor – existența unui sistem de drept care funcționează.

Lucrurile mari au începuturi mici… Va fi oare acest început mic pentru Republica Moldova crima din Pădurea Domnească?

Autor: Alexandru Zgardan

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP