Cazul Paciu ar putea provoca noi demisii

Cazul Paciu ar putea provoca noi demisii
Sursa: jurnal.md Foto: facebook.com 28.01.2013 19:48
Mai mulți funcționari ar putea fi suspendați sau demiși în cazul morții lui Sorin Paciu. Comisia parlamentară care investighează incidentul din Pădurea Domnească a decis astăzi să ceară suspendarea mai multor funcţionari care au participat la vânătoare sau au fost implicaţi în muşamalizarea cazului.

Printre aceştia se numără viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, şi preşedintele Curţii de Apel, Ion Pleşca. Membrii comisiei au intrat în posesia unei înregistrări telefonice, care ar demonstra că Ţurcanu a aflat despre incident încă pe 23 decembrie și că viceministrul a dat indicaţii concrete conducerii spitalului de la Făleşti.

În lista persoanelor propuse spre suspendare se mai numără directorul Întreprinderii de Stat „Registru”, Sergiu Răileanu, directorul rezervaţiei „Pădurea Domnească”, Denis Eremciuc, şi procurorul raionului Făleşti, Ghenadie Guriţanu.

Potrivit comisiei, ultimul ar fi ştiut despre incident şi ar fi dat indicaţii pentru muşamalizarea cazului. Mai mult, membrii comisiei au fost informaţi că anumite persoane ar încerca să influenţeze persoanele care urmează a fi audiate.

„Persoanele participante la această vânătoare deja sunt antrenate, dresate, ca să fie într-un glas atente la depozițiile pe care urmează să le dea comisiei de anchetă”, a declarat președintele comisiei de anchetă, Anatolie Zagorodnîi.

Unii membrii ai comisiei spun că o înregistrare telefonică dintre viceministrul Sănătăţii şi conducerea spitalului raional Făleşti demonstrează că Ţurcanu a fost informat despre internarea lui Sorin Paciu încă pe 23 decembrie.

„Era vorba despre o convorbire dintre viceministrul Sănătăţii şi şeful spitalului raional Făleşti. Convorbirea pe care am audiat-o mi-a format convingerea că era cel puţin o încercare de ingerinţă din partea domnului viceministru, care, la rândul lui, primise indicaţii în acest sens, ca să participe nemijlocit la acest proces”, susține liberalul Valeriu Munteanu.

„Este vorba despre discuţia dintre domnul Ţurcanu şi Linia fierbine a Ministerului Sănătăţii despre faptul cum trebuie să intrevină. Se face trimitere şi la domnul Zubco”, a adăugat deputatul Zagorodnîi.

Implicarea viceministrului Sănătăţii a ieşit la iveală după ce însuşi ministrul Andrei Usatîi a confirmat că subalternul său a tăinuit vestea internării şi, ulterior, a decesului lui Sorin Paciu la spitalul din Făleşti. Un membru al comisiei de anchetă, şi anume democratul Alexandru Stoianoglo, s-a arătat însă împotriva suspendării lui Gheorghe Ţurcanu.

„Domnul Ţurcanu nu este obligat să-i raporteze ministrului despre faptul că undeva a fost operată o persoană sau că a suferit vătămări corporale. Această funcţie aparţine organelor de poliţie”, a ripostat Stoianoglo.

De menționat că Gheorghe Ţurcanu a fost propus în funcţie de Partidul Democrat.

Într-o altă ordine de idei, comunistul Alexandru Petkov a venit cu noi detalii despre vânătoarea din Pădurea Domnească.

„Ne-au mai spus şi alte persoane că vânătoarea nu a fost oprită la momentul când a fost ţintit cetăţeanul Paciu. În timp ce Paciu era la spital, restul lumii a participat la dezmembrarea misterţilor vânaţi, adică toată lumea și-a continuat vânătoarea normal”, a declarat Petkov.

Mâine dimineaţă comisia parlamentară de anchetă se va deplasa chiar la locul tragediei, în Pădurea Domnească. Acolo vor fi audiaţi conducătorii rezervaţiei, angajaţii care au participat la vânătoarea din 23 decembrie, dar şi colaboratori ai poliţiei de frontieră.

Amintim că omul de afaceri Sorin Paciu a fost rănit la o vânătoare din raionul Făleşti pe data de 23 decembrie 2012, iar peste două zile a decedat la spital. Tragedia a fost dezvăluită abia pe 6 ianuarie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă a liderului Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

Persoanele care au detalii despre incident îi pot contacta pe membrii comisiei parlamentare de anchetă la linia fierbinte 022 234 882.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP