Documentul conţine informaţii despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova, Banca de Economii, Banca Socială, şi Unibank.

„Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanţii Kroll conform procedurilor agreate cu consorţiul internaţional”, precizează BNM.

Totodată, banca centrală precizează că reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson „şi-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă moldoveneşti, pentru a susţine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a întări baza probatorie în procedurile iniţiate pe plan intern”.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, BNM a publicat sinteza raportului care descrie metodologia investigaţiei internaţionale şi analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014. Investigaţia se referă şi legătura grupului Shor cu acţionariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor şi destinaţia fondurilor frauduloase.