Se întâmplă după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, s-a aflat că o mare parte din lactatele pe care le găsim pe rafturile magazinelor din ţară nu conţin lapte, potrivit unei expertize de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare, la comanda Fundaţiei Est-Europene.

„Pornind de la faptul că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformităţi ai parametrilor de calitate au fost stabiliţi în produsele fabricate de câţiva producători autohtoni şi doi furnizori de aceste produse din Ucraina, a fost aprobată o listă de acţiuni întru elucidarea situaţiei la aceşti producători în scopul verificării stocurilor de produse şi neadmiterii plasării lor în reţeaua comercială fără verificare prealabilă”, anunţă ANSA.

Totodată, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

Agenţia mai anunţă că după ce va obţine oficial rezultatele testelor comandate de Fundaţia Est-Europeană, dar şi a rezultatelor investigaţiilor demarcate pe parcursul zilei de azi, va fi convocată o reuniune cu participarea reprezentanţilor Ministerelor şi Departamentelor de Stat, Asociaţiilor de profil şi a reprezentanţilor laboratoarelor acreditate.

Potrivit rezultatelor, din toate produsele supusei expertizei, un sfert nu au trecut testul. Cea mai mare cantitate de grăsimi de provenienţă străină o au produsele de la compania JLC. În majoritatea produselor sale, cantitatea de grăsimi vegetale depăşeşte normele admise.

În produsul „Brânză de casă” de la JLC 95,8% din grăsimi sunt de provenienţă străină, în brânza „Făguraş” – 93,2%, iar „Grăuncior” – 89,3%. De asemenea, brânza „Fitness”, care conform etichetei grăsimi nu trebuie să existe, aceasta conţine de fapt 0,5%.

Unii producători naţionali au respins acuzaţiile şi au declarat că probele ar fi fost falsificate.
 
Expertiza a fost picată şi de o marcă de unt fabricat în Ucraina şi de unele produse de brânză, caşcavaluri şi lapte condensat din export.