Există deja planuri de construcţie a unui pod care să lege Sahalin de Rusia continentală, a declarat Putin, joi la un forum economic în oraşul port Vladivostok, potrivit comentariilor sale difuzate de mass-media de stat.

Putin, care s-a întâlnit la acest forum cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, a mai spus că legătura de transport rutier Sahalin-continent ar putea fi extinsă la Hokkaido.

Oficiali ruşi au sugerat anterior că un pod sau un tunel ar putea lega Sahalin şi Hokkaido, pe o distanţă de aproximativ 40 de kilometri.

Printre altele, Abe a declarat la forum că este timpul pentru Rusia şi Japonia să semneze un tratat de pace care să încheie oficial conflictul dintre Uniunea Sovietică şi Imperiul Japoniei, care a sprijinit naziştii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Această încheiere oficială a conflictului nu a avut loc în parte din cauza tensiunilor legate de refuzul Moscovei de a retroceda insule din Arhipelagul Kurile ocupate de Uniunea Sovietică în timpul războiului.

În ultimii ani, Rusia a încercat să îşi consolideze legăturile economice cu Japonia, inclusiv colaborarea în Kurile, pe fondul unei reorientări spre Est în timp ce relaţiile Moscovei cu Uniunea Europeană s-au deteriorat din cauza crizei din Ucraina.

Abe a notat că Rusia şi Japonia au înregistrat mai multe progrese în anumite domenii anul trecut decât în anii 70, potrivit comentariilor difuzate de agenţia de presă de stat rusă TASS.