VIDEO

Producătorii agricoli, neglijaţi în continuare de autorităţi

Producătorii agricoli, neglijaţi în continuare de autorităţi
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 27.09.2017 17:50
Fermierii au primit în acest an subvenţii în valoare de 46 de milioane de lei, ceea ce înseamnă doar opt la sută din cele 565 de milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii. Mai mult, până la încheierea campaniei de recepţionare a cererilor a rămas doar o lună. Producătorii agricoli spun că au fost neglijaţi de autorităţi şi că statul nu se grăbeşte deloc să le ofere un sprijin financiar. 

Datele Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură arată că, în decurs de trei luni de colectare a cererilor, s-a reuşit achitarea a doar opt la sută din valoarea subvenţiilor promise de autorităţi. Mulţi fermieri se plâng de birocratizarea excesivă a procesului şi susţin că totul se face pentru a fi achitaţi cât mai puţini bani.

Un alt agricultor spune că, anul acesta, regulile de subvenţionare au fost stabilite cu întârziere şi din acest motiv au fost depuse şi acceptate puţine dosare.

O altă problema ar fi obligativitatea urmării unor cursuri pentru agricultorii care vor să primească subvenţii.

Ultimii patru ani au fost cei mai grei pentru agricultori, deoarece au fost loviţi mereu de calamităţi, iar sprijinul financiar al statului s-a lăsat aşteptat, spune o altă antreprenoare, care administrează zece hectare de livezi şi cereale.

Contactat de Jurnal TV, directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a declarat că anul acesta subvenţionarea are loc conform unei legi noi, care presupune şi noi rigori. Oficialul a negat faptul că procedura ar fi una excesiv de birocratică şi a spus că acele cursuri de consultanţă pe care trebuie să le urmeze agricultorii sunt prevăzute în acordurile cu partenerii externi de dezvoltare. Potrivit unor date statistice, doar 1-2 la sută dintre agricultori primesc subvenţii. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI