"Un tratat ar furniza o bază legală pentru colaborarea în domeniile poliţiei, securităţii şi dreptului penal după ieşirea noastră din UE", explică executivul britanic în comunicat. De asemenea, s-ar evita printr-un astfel de acord "lacunele operaţionale" după momentul din martie 2019 când urmează să aibă loc aşa-numitul Brexit — retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Documentul de lucru de luni va urma unor puncte de vedere deja exprimate de Londra referitor la relaţiile vamale cu UE, la frontiera terestră dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord — parte a Regatului Unit — şi la cooperarea în domeniul apărării. A rămas de clarificat în special poziţia privind Europol, agenţia europeană prin care statele membre ale Uniunii cooperează pentru lupta împotriva criminalităţii transnaţionale şi a terorismului.

"O cooperare internaţională eficace este absolut crucială atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru Uniunea Europeană, iar noi dorim să menţinem securitatea cetăţenilor noştri şi să aducem infractorii în faţa justiţiei", a declarat David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, citat în comunicat. "Avem deja un nivel aprofundat de colaborare cu UE în problemele de securitate şi este în interesul nostru reciproc să găsim mijloacele de a îmbunătăţi" această colaborare, a mai spus el.

Următorul discurs important despre Brexit va fi susţinut de premierul britanic, Theresa May, pe 22 septembrie la Florenţa, cu trei zile înainte de începerea celei de-a patra runde de negocieri între UE şi Regatul Unit, care va avea loc la Bruxelles.