Expertul estimează că în 2017 volumul plăţilor cu cardul bancar vor înregistra cifra record de 47 miliarde lei, în creştere cu circa 30 la sută faţă de anul precedent cu circa 30%, ceea ce înseamnă că moldovenii trec de la salariul în plic la remunerarea prin intermediul cardului. 

„Chiar dacă a intrat puternic în viaţa moldovenilor, cardul totuşi încă nu se bucură de încredere. În 89% din cazuri, cardurile bancare sunt folosite pentru extragerea banilor din bancomate. Altfel spus bancomatele au înlocuit casieria întreprinderilor, iar rândurile de la contabilitate s-au mutat la bancomate. Cetăţenii noştri vor achita cu cardul în acest an doar 11,1% din banii primiţi, restul sunt scoşi de la bancomat, iar achitările se fac după tradiţia cash în numerar. Pe lângă neîncredere, mai persistă şi cultura financiară slabă, precum şi sărăcia populaţiei marea majoritate a cărora se deservesc la pieţe, unde achitările cu cardul lipsesc”, comentează Veaceslav Ioniţă.

În acest an, volumul achitărilor cu cardul va creşte cu aproape 1,9 miliarde lei de la 3,3 miliarde în 2016 la 5,2 miliarde de lei. Această creştere, spune expertul, va aduce băncilor comerciale un venit suplimentar de circa 40 milioane lei.