Volumul operaţiunilor cu cardul în 2017 va atinge suma record de 47 de miliarde de lei // PROGNOZE

Volumul operaţiunilor cu cardul în 2017 va atinge suma record de 47 de miliarde de lei // PROGNOZE
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 11.09.2017 12:33
Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când pentru prima a fost emis primul card bancar în Republica Moldova. De la un singur card în 1997 moldovenii în prezent utilizează peste 1,6 milioane carduri bancare, iar numărul lor creşte cu circa 40 de mii în fiecare lună. Putem afirma că până la finele acestui an vom avea peste 1,8 milioane carduri bancare, iar în următorii 2-3 ani cardurile vor deveni un obiect necesar în portmoneul fiecărui cetăţean, scrie pe blogul său economistul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Expertul estimează că în 2017 volumul plăţilor cu cardul bancar vor înregistra cifra record de 47 miliarde lei, în creştere cu circa 30 la sută faţă de anul precedent cu circa 30%, ceea ce înseamnă că moldovenii trec de la salariul în plic la remunerarea prin intermediul cardului. 

„Chiar dacă a intrat puternic în viaţa moldovenilor, cardul totuşi încă nu se bucură de încredere. În 89% din cazuri, cardurile bancare sunt folosite pentru extragerea banilor din bancomate. Altfel spus bancomatele au înlocuit casieria întreprinderilor, iar rândurile de la contabilitate s-au mutat la bancomate. Cetăţenii noştri vor achita cu cardul în acest an doar 11,1% din banii primiţi, restul sunt scoşi de la bancomat, iar achitările se fac după tradiţia cash în numerar. Pe lângă neîncredere, mai persistă şi cultura financiară slabă, precum şi sărăcia populaţiei marea majoritate a cărora se deservesc la pieţe, unde achitările cu cardul lipsesc”, comentează Veaceslav Ioniţă.

În acest an, volumul achitărilor cu cardul va creşte cu aproape 1,9 miliarde lei de la 3,3 miliarde în 2016 la 5,2 miliarde de lei. Această creştere, spune expertul, va aduce băncilor comerciale un venit suplimentar de circa 40 milioane lei. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI