Potrivit documentului, care analizează activitatea a 28 de instituţii de control (în raport nefiind inclus Fiscul sau Vama, care efectuează un număr uriaş de controale) factorii ce au contribuit la această scădere sunt consolidarea "cadrului juridic şi instituţional în domeniul efectuării controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător, precum şi stabilirii unei proceduri unice de efectuare a controlului".

Trei instituţii nu au făcut niciun control

Un alt factor a fost moratoriul instituit de Guvern la controale şi care a fost valabil aproape jumătate de an. Raportul relevă că din cele 28 instituţii analizate, trei nu au efectuat în 2016 nici-un control. E vorba de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei (MTIC), Consiliul Concurenţei şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Alte cinci au efectuat mai puţin de 10 controale într-un an, printre ele numărându-se Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) - câte şase, scrie mold-street.

Cine sunt liderii la controale 

La polul opus se află Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, care au efectuat în 2016 - 16.642 şi respectiv 15.662 controale.

De notat că începând cu 21 iulie 2014 este funcţional Registrul de Stat al Controalelor (RSC), o platformă online comună, care permite planificarea şi evidenţa automatizată a efectuării controalelor planificate şi inopinate.

Platforma urma să genereze un grafic trimestrial unic al controalelor pe care îl publică pe portalul controale.gov.md, împreună cu datele din registrele controalelor al instituţiilor abilitate cu funcţie de control din Republica Moldova. 

„Astfel, odată cu automatizarea procesului de planificare şi evidenţă se evită controalele abuzive, repetate şi nejustificate”, susţine Serviciul monitorizarea controalelor de stat din cadrul Cancelariei de Stat.

Doar o pătrime ajung în Registrul de Stat al Controalelor

Însă din raportul pentru anul 2016 rezultă că din numărul total de controale doar o pătrime (11.770) au fost înregistrate în RSC.

Astfel 11 instituţii de control nu au inclus în acest registru nici-un control, planificat sau inopinat. E vorba de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, ANRE, ANSA, Autoritatea Aeronautică Civilă, Biroul de Migraţie şi Azil etc.

Conform modificărilor operate în cadrul normativ existent, urmează a fi redus esenţial numărul organelor abilitate cu funcţii de control. Astfel, din 33 de instituţii de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi. Scopul reformei este diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri, eliminarea situaţiilor de abuz, eficientizarea şi transparentizarea controlului de stat.