Noul material, ce a fost denumit "Twistron", ar putea produce, de exemplu, curent electric graţie mişcărilor valurilor din ocean sau a modificărilor de temperatură, precizează autorii studiului, ce a fost publicat în revista americană Science.

El este compus din nanotuburi de carbon, cilindri goi în interior, al căror diametru este de 10.000 de ori mai mic decât cel al unui fir de păr.

Pentru a produce electricitate, ei trebuie să fie în prealabil scufundaţi într-un material conducător de ioni — sau electrolitic — ce poate consta într-un simplu amestec de sare de masă şi apă.

"Atunci când scufundaţi fibrele de nanotuburi din carbon într-o baie de electroliţi, fibrele sunt încărcate electric chiar de acei electroliţi", a explica Na Li, cercetătoare la NanoTech Institute, asociat Universităţii Texas din oraşul american Dallas.

"Nu sunt necesare nici o baterie externă, nici conectarea la o tensiune electrică", a adăugat aceeaşi cercetătoare.

Cercetările se află încă într-un stadiu incipient, iar oamenii de ştiinţă au subliniat că noua tehnologie nu are potenţialul de a fi dezvoltată pentru proiecte pe scară largă. Cel puţin, acest lucru nu este posibil pentru moment.

Potrivit experimentelor de laborator, un Twistron ce are o greutate mai mică decât aceea a unei muşte, este suficient pentru a alimenta un LED, care se aprinde la fiecare contorsiune a fibrei.

Un alt experiment a arătat că, atunci când sunt ţesute într-un articol vestimentar, aceste fibre pot să alimenteze un aparat de respiraţie autonomă.

"Există un interes mare faţă de utilizarea energiei reziduale pentru alimentarea unor obiecte conectate", a spus Na Li. "Tehnologia Twistron ar putea fi exploatată pentru aplicaţiile în care încărcarea bateriilor nu este o procedură practică", a adăugat ea.

Acest studiu, la care s-a asociat şi Universitatea Hanyang din Coreea de Sud, este finanţat în principal de mai multe agenţii americane (US Air Force, NASA, Biroul de cercetări navale), dar şi de Programul de cooperarea Coreea-US Air Force şi Ministerul pentru Ştiinţe din Coreea de Sud.