Această închidere bruscă va afecta serios operaţiunile McDonald's în una dintre cele mai mari pieţe emergente din lume. Compania americană va trebui să-şi refacă reţeaua de pe jumătate din teritoriul Indiei în condiţiile în care va trebui să găsească un nou partener pentru nordul şi estul Indiei.

Majoritatea restaurantelor McDonald's din capitala New Delhi au fost deja închise în urmă cu două luni din cauza unei dispute între grupul american şi partenerul său indian Vikram Bakshi. McDonald's şi Vikram Bakshi sunt asociaţi cu părţi egale la firma mixtă Connaught Plaza Restaurants Pvt., un joint venture care operează cele 169 de restaurante marca McDonald's din nordul şi estul Indiei.

"Am fost obligaţi să punem capăt parteneriatului deoarece Connaught Plaza Restaurants Pvt a încălcat în mod grav condiţiile acordului de franciză", a informat McDonald's India.

În consecinţă, toate restaurantele McDonald's operate de Connaught Plaza Restaurants Pvt vor trebui să îşi înceteze activitatea în următoarele 15 zile. Magazinele din restul Indiei, gestionate via alte filiale, nu vor fi afectate.

Firma de consultanţă Technopak estimează că piaţa restaurantelor de tip fast food din India are o valoare de 1,5 miliarde de dolari şi creşte cu aproximativ 15% pe an. Cu o populaţie de 1,25 miliarde de locuitori, India este o piaţă atractivă pentru multe lanţuri străine de restaurante de tip fast food. Însă operatorii străini trebuie să se asocieze cu un partener local pentru a putea activa pe piaţa din India, iar procedurile birocratice de obţinere a autorizaţiilor sunt îndelungate în condiţiile în care, în medie, un restaurant are nevoie de 50 de autorizaţii pentru a putea funcţiona.

Până în prezent, McDonald's India opera aproape 400 de restaurante în 65 de oraşe din India, însă în ultimii ani a pierdut teren în faţa rivalilor precum Domino's Pizza sau Pizza Hut.