Potrivit unui comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale PCCOCS, perchiziţiile au fost efectuate şi la domiciliile şi în automobilele persoanelor responsabile din cadrul respectivilor agenţi economici.

Evaziune de 95 milioane lei

Şapte persoane au fost reţinute pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Astfel, agenţii economici înregistrau în evidenţa contabilă acte de achiziţii a deşeurilor de metale, întocmite din numele unor persoane fizice decedate sau aflate peste hotarele ţării.

Din imaginile distribuite de PCCOCS se poate de identificat câteva persoane care ar avea legătură cu firmele implicate. Astfel apar în special nume precum Luncaşu şi Eşanu.

Potrivit PCCOCS, făptuitorii achiziţionau resturi şi deşeuri de metale neferoase cu indicarea în actele de evidenţă contabilă a unor cheltuieli majorate, astfel încât suma impozabilă era denaturată şi, respectiv, erau diminuate esenţial sumele impozitelor achitate.

Datele preliminare ale anchetei arată că doar unul dintre cei doi agenţi economici, începând cu anul 2014, a reflectat în evidenţele contabile cheltuieli majorate cu peste 95 de milioane de lei. În prezent, se întreprind acţiunile procesuale care au drept scop stabilirea valorii exacte a prejudiciului adus statului.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost depistate şi ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, carnete, suporturi electronice ce conţin informaţii cu privire la activitatea ilegală desfăşurată, peste 20 telefoane mobile, aproximativ 200.000 de lei, şi peste 3.000 dolari, mijloace băneşti care nu au fost contabilizate.

Proprietăţi de milioane

La fel, au fost depistate peste 350 de tone de fier uzat fără acte de provenienţă. Administratorul şi fondatorul celor două companii deţine proprietăţi (casă, automobile de lux, terenuri etc.) în valoare de zeci de milioane de lei, legalitatea provenienţei acestora urmînd a fi verificată.

Cele şapte persoane învinuite de implicare în săvîrşirea infracţiunii au fost reţinute, iar în data de 17 august, în privinţa acestora au fost emise mandate de arestare preventivă pe un termen de 30 zile.

În caz de condamnare, învinuiţii riscă de până la 10 ani de închisoare.