Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Franţa au raportat că mai multe loturi de ouă din import care au fost contaminate cu insecticid. Ouăle contaminate cu insecticid provin de la ferme din Belgia, Olanda şi Germania.

Ouă contaminate cu insecticid

Fipronil este un ingredient utilizat în mod obişnuit în produsele veterinare pentru combaterea puricilor, păduchilor şi căpuşelor. În cazul în care este consumat în cantităţi mari, acesta poate afecta ficatul, tiroida şi rinichii, deşi efectele sale au fost testate numai pe şoareci.

Contaminarea cu fipronil a fost constatată săptămâna trecută în Olanda, unde milioane de ouă au fost retrase de la comercializare.

Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chick Friends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

Comisia Europeană (CE) a deschis marţi o investigaţie pentru a elucida dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

''O investigaţie este în desfăşurare pentru a stabili cu precizie când au aflat aflat autorităţile belgiene'' despre această contaminare, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a amintit că statele UE au ''obligaţia legală de a notifica în sistemul de alertă rapidă al CE imediat ce au cunoştinţă despre o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor'', iar dacă nu fac acest lucru, atunci încalcă normele comunitare, potrivit Agerpres.

Moldova importă ouă din Germania

Republica Moldova importă cantătăţi mari de ouă de pasăre din Germania, ţară unde s-a depistat produse contaminate cu acest insecticid, informează Mold-Street.

Unul dintre cei mai mari importatori este chiar cel mai mare producător de produse avicole din ţară compania SA Floreni, iar în reţeaua lor se vând în special ouă importate din Germania.

Autorităţile sanitare din ţara noastră nu au reacţionat deocamdată la aceste informaţii.

Datele statistice nu arată însă ce cantitate de ouă se importă anual în ţara noastră şi din care state.

Potrivit Balanţei de Plăţi în perioada 201-2015 importurile au fost de câteva ori mai mari decât exporturile de ouă. Astfel dacă în anul 2012 Moldova a exportat ouă de pasăre în valoare de 0,19 milioane dolari, importurile au fost de 20 de ori mai mari. 

În anul 2015 situaţia s-a îmbunătăţit considerabil şi exporturile au urcat la 2,07 milioane de dolari, de 10 ori şi ceva peste nivelul din 2012.

Importurile în 2015 au constituit 5,28 milioane de dolari, de două ori şi ceva mai mult decât s-a exportat. În anul 2016 în Republica Moldova au fost produse 661,7 milioane de ouă, cu 5% mai mult ca în 2015.