Republica Moldova va avea o Agenţie Navală

Republica Moldova va avea o Agenţie Navală
Sursa: jurnal.md/IPN Foto: jurnal.md 06.07.2017 16:44
Republica Moldova va avea o Agenţie navală, cu funcţii de control în domeniul transportului vamal. Noua autoritate va monitoriza şi certifica navele maritime, va duce evidenţa personalului navigant, dar şi controlul traficului de nave în porturi şi pe arterele fluviale, potrivit unui proiect de lege aprobat astăzi de Parlament în prima lectură.

Viceministrul Tansporturilor Sergiu Bucataru a precizat că fondarea Agenţiei navale este necesară ca urmare a implementării prevederilor Acordului de Asociere cu UE şi reformelor pentru ieşirea Republicii Moldova din „lista neagră” a Memorandumului de la Paris.

Instituţia se va afla la autofinanţare, iar principala sursă de venit va fi înregistrarea navelor. Inscrierea navelor în Registru se va face doar cu avizul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ceea ce va împiedica înscrierea navelor cu trecut dubios sub pavilionul Republicii Moldova.

Fiecare navă va trebuie să fie verificată tehnic în statul în care este înregistrată cel puţin o dată pe an. În caz contrar, nava va fi radiată din listă, iar navele ce nu vor fi înregistrate de autoritatea naţională nu vor mai reveni în apele Republicii Moldova.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI