Potrivit Ministerului Finanţelor, în perioada 1 ianuarie - 1 iulie 2017 au fost introduse în regim vamal 18.714 autoturisme cu numere străine care au fost introduse în ţară până pe 1 noiembrie 2016. Acestea au fost vămuite cu plata accizei de doar 30%, potrivit modificărilor legislative cu intrare în vigoare de la începutul anului curent.

Cele mai multe erau din Bulgaria şi Lituania

Astfel, încasările la bugetul de stat din drepturile de import se ridică la 442 milioane lei. Cele mai multe autoturisme, supuse vămuirii în această perioadă, sunt din Bulgaria şi Lituania – 5.738 unităţi şi, respectiv, 4.639 de unităţi, iar acumulările se cifrează la 148.9 milioane lei şi, respectiv, 104.5 milioane lei.

Posturile vamale din ţară au executat vămuirea a 1.262 maşini importate din România şi 1.241 maşini din Italia, suma generată la bugetul de stat fiind de peste 55 milioane lei.

Alte 21,5 milioane lei reprezintă acumulările din vămuirea a 906 autoturisme importate din Franţa. Totodată şi posesori de autoturisme cu numere de înregistrare în Bahrain, Burkina Faso, Republica San Remo (probabil San Marino n.r.) etc. au beneficiat de regimul redus de înmatriculare în Republica Moldova.

Doar 2.358 de automobile cu numere separatiste au fost vămuite

Din totalul mijloacelor de transport supuse vămuirii, circa 2.358 unităţi sunt cele cu plăcuţele de înmatriculare în stânga Nistrului şi mun. Bender, fiind încasate taxe în valoare de 55,1 milioane lei.

Ministerul Finanţelor atrage atenţia că din data de 1 iulie 2017, persoanele care nu şi-au înregistrat în Republica Moldova automobilele cu plăcuţe de înmatriculare străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de 180 de zile.

Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de jumătate de an îl vor avea doar autoturismele care au fost introduse de către persoane fizice cu domiciliul în străinătate.