Potrivit surselor de la BVM, singura tranzacţie cu activele statului scoase la vânzare de Agenţia Proprietăţii Publice a avut loc pe 30 iunie 2017, în cadrul căreia s-au vândut 1.287 de acţiuni ale SA Întreprinderea de Colectare şi Desfacere Anenii Noi la un preţ de 50 de bani acţiunea, în timp ce preţul nominal era de 20 lei.

Cine a cumpărat pachetul de circa 3,5% de acţiuni nu se anunţă. 

De notat că la licitaţiile cu strigare pe piaţa reglementată (Bursa de Valori), în perioada 26 – 30 iunie, au fost scoase la vânzare 14 pachete de acţiuni proprietate publică de stat, inclusiv şapte cu cotă majoritară de stat în valoare de circa 640 milioane lei.

Cel mai valoros pachet este al SA Barza Albă din Bălţi (100% Guvernul) pentru care statul cere 328 de milioane de lei.

Urmează 90,81% din acţiunile Tutun-CTC din Chişinău, expuse la vânzare la un preţ de peste 297 de milioane lei.

Pentru pachetul de 76,5% de la Aqua-Prut din satul Roşu, Cahul, statul cere 10,3 milioane lei, iar pentru 60% din acţiunile Hotelului Chişinău şi centrul Capitalei ceva mai mult de un milion de lei.

De notat că în acest an a mai avul loc o rundă de privatizare în cadrul căreia au fost vândute active de peste 73 de milioane lei, iar Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prevede obţinerea a 220 milioane de lei din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public. Banii acumulaţi urmează să fie alocaţi pentru finanţarea deficitului bugetar.