Platforma DA propune menţinerea sistemului de activitate comercială în baza patentei de întreprinzător

Platforma DA propune menţinerea sistemului de activitate comercială în baza patentei de întreprinzător
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 26.07.2017 14:21
Platforma Demnitate şi Adevăr propune menţinerea pentru următorii cinci ani a sistemului actual de activitate comercială a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător. Iniţiativa este inclusă în şirul de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei antreprenorilor mici şi mijlocii.

Totodată, reprezentanţii Platformei DA spun că o soluţie pentru dezvoltarea mediului de afaceri este şi micşorarea cu 50% a cotei impozitului pe venit în următorii cinci ani pentru întreprinderile micro, mici şi  mijlocii din sfera producerii.

„Introducerea în mai multe ramuri ale economiei (agricultură, comerţ, IT etc.) a unui impozit consolidat pentru întreprinderile micro, mici şi  mijlocii , care va comasa un număr maxim de impozite şi taxe actuale”, este o altă iniţiativă prezentată de membrii DA.

Mai mult, Platforma DA propune simplificarea evidenţei contabile pentru aceste întreprinderi, dar şi utilizarea parţială a rezervelor Băncii Naţionale a Moldovei şi a surselor bugetare, precum şi atragerea unui număr maxim de proiecte externe pentru finanţarea, în condiţii de facilitate, a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii.

Şi iniţiativa privind stabilirea urgentă în legislaţia privind achiziţiile publice a unei cote minime de 40 % pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi a unui  mecanism funcţional de implementare face parte din măsurile privind susţinerea antreprenorilor micro, mici şi mijlocii

„Alocarea surselor bugetare şi atragerea unui număr maxim de proiecte externe, în vederea creării şi dezvoltării unei reţele de centre de consultare a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii,  precum şi înfiinţării mai multor incubatoare de afaceri cu infrastructură de suport, destinate acestor întreprinderi, precum şi a clusterelor. Crearea, în cadrul Ministerului Economiei, a Departamentului special privind susţinerea businessului mic şi desemnarea unui viceministru responsabil doar pentru acest domeniu, candidatura căruia va fi coordonată cu asociaţiile specializate de antreprenori micro, mici şi mijlocii”, mai propun membrii DA.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI