La Tiraspol mare economist, în Rusia - afacerist dubios, acuzat că a deturnat 10,7 miliarde de ruble din buget

La Tiraspol mare economist, în Rusia - afacerist dubios, acuzat că a deturnat 10,7 miliarde de ruble din buget
Sursa: jurnal.md Foto: lenta.ru 10.07.2017 07:16
Unul dintre principalii participanţi la un Forum Economic, organizat de autorităţile separatiste, a fost Pavel Sigal, vicepreşedintele organizaţiei Opora Rossii, care se ocupă de apărarea şi promovarea intereselor întreprinderilor mici şi mijlocii din Rusia. 

Într-o cuvântare la Forum, publicată până şi pe site-ul aşa-zisului guvern al autoproclamatei rmn, Pavel Sigal a declarat că pentru a depăşi criza economică cu care se confruntă regiunea separatistă, autorităţile ar trebui să realizeze rapid un plan de reforme, care să transforme Transnistria într-un soi de Singapore.

Potrivit lui Sigal planul ar urma să fie realizat în patru direcţii, care să cuprindă atât măsuri de relaxare fiscală, cât şi activităţi de susţinere a producătorilor locali. Totodată el a menţionat că pentru a le pune în aplicare ar fi nevoie de o voinţă politică a liderilor, dar şi de o cooperare cu mediul de afaceri.

Administraţia de la Tiraspol i-a acordat o atenţie deosebită lui Pavel Sigal şi îl prezintă ca pe economist şi om de afaceri remarcabil.
În acelaşi timp în Rusia, Pavel Sigal are o imagine de afacerist cu o reputaţie îndoielnică.

Astfel pe 19 noiembrie 2013, Pavel Sigal împreună cu alte opt persoane a fost reţinut în cadrul uneia dintre cele mai ample operaţiuni defăşurate de poliţia din Rusia. Potrivit unui comunicat de presă în operaţiune au fost implicate peste 800 de poliţişti, care au verificat 400 de entităţi economice.

Poliţia susţinea că prin intermediul Centrului de microfinanţare Pavel Sigal şi unii dintre angajaţii săi ar fi încasat ilegal circa 10,7 miliarde ruble (circa 300 milioane de dolari la cursul de atunci) din bugetul de stat sub formă de „capital de maternitate”.
 
În februarie 2014, anchetatorii de la Departamentul Investigaţii al Ministerului rus de Interne ce se ocupau de cazul lui Sigal, au nimerit înşişi după gratii, fiind suspectaţi de abuzuri în investigarea altor cauze penale similare se aflau în spatele gratiilor.

Mai târziu, valoarea prejudiciului invocat în dosarul împotriva lui Pavel Sigal, a fost redus la trei milioane de ruble. În octombrie 2014, dosarul a fost reclasificat Sigal şi apropiaţii săi fiind acuzaţi de ilegalităţi mai mici, iar în noiembrie 2014 acesta a ieşit la libertate pentru că a expirat termenul de examinare.

În acelaşi timp organizaţia sa a dat faliment, iar sute de creditori au rămas fără miliarde de ruble.

În 2015, el a fondat o nouă organizaţie de microfinanţare „Trezoreria Naţională”, în conducerea căreia l-a atras pe Roman Putin, nepotul preşedintelui rus Vladimir Putin. „Numele lui Putin semnifică totul: susţinerea celor din industrie, al principalilor jucători de pe piaţă şi tendinţe unificatoare”, explica Sigal.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI