„Problema transnistreană va exista atâta timp, cât vor coincide interesele oligarhilor moldoveni cu cele ale structurilor separatiste din Transnistria. Este opinia exprimată expertului ucrainean Artiom Filipenco în cadrul Conferinţei cu genericul „Reglementare prin europenizare. Quo vademus în procesul de reintegrare a Transnistriei?”, organizată de IDIS Viitorul. Câtă dreptate are! Or, existenţa regimului de la Tiraspol este posibilă inclusiv datorită finanţării separatismului transnistrean de către guvernele antinaţionale de la Chişinău şi, în special, de coaliţia „europeană”. Şi asta nu doar prin schemele de contrabandă puse pe roate de tandemul Plahotniuc - Dodon”, afirmă Chiril Moţpan.

Potrivit secretarului Platformei DA, regimul separatist este susţinut şi prin Moldova-Gaz, care a acumulat o datorie de peste 6 miliarde de dolari faţă de Gazprom din gazele naturale oferite Transnistriei gratis. 

„Adăugaţi aici şi peste 700 de milioane ale cetăţenilor din dreapta Nistrului şi o să vedeţi că Republica Moldova este prinsă de-a binelea în tentaculele „interesului rusesc” în această zonă geopolitică. Colac peste pupăză, aflăm că Guvernul Filip, adică Plahotniuc, a decis, în stilul care-l caracterizează, să nu mai caute şi alte surse energetice ci să revină la schema verificată în timp, prin care adună zeci de milioane de dolari din energia electrică procurată de la Cuciurgan. Alimentat de interesele criminale ale diferitor indivizi de la putere, separatismul transnistrean poate rămâne nu doar zona gri unde se simte bine mafia locală, dar şi zona care va menţine influenţa Rusiei în acest spaţiu pentru mulţi ani înainte”, a conchis Moţpan.