Este pentru prima dată în ultimii ani când prognozele instituţiei financiare internaţionale din ianuarie nu sunt revizuite în scădere în raportul actualizat din iunie, din cauza sporirii riscurilor cu care se confruntă economia mondială.

Raportul BM arată o redresare a creşterii comerţului mondial la 4% în 2017, după nivelul scăzut de 2,5% în urma crizei financiare globale. Economiile avansate arată semne de îmbunătăţire, în special Japonia şi Europa, iar cele şapte mari pieţe emergente — China, Brazilia, Mexic, India, Indonezia, Turcia şi Rusia — sprijină din nou avansul economiei globale, se arată în raportul publicat luni de Banca Mondială.

„Cu o redresare fragilă dar reală în desfăşurare, ţările ar trebui să profite de acest moment pentru a adopta reforme de piaţă şi reforme instituţionale care pot atrage investiţii private, pentru a ajuta la o creştere sustenabilă pe termen lung”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Zona euro ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 1,7%, faţă de un avans de 1,5% previzionat în ianuarie de Banca Mondială, în timp ce PIB-ul Japoniei va creşte cu 1,5%, faţă de 0,9% în previziunea anterioară a BM. În ambele cazuri, redresarea exporturilor şi măsurile neconvenţionale de politică monetară (QE) au sprijinit avansul economic, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Şi creşterea primei economii mondiale — SUA — se îmbunătăţeşte, apreciază Banca Mondială. Instituţia a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB-ului Statelor Unite la 2,1% anul acesta, dar a îmbunătăţit uşor prognoza pentru anul viitor, la 2,2%.

Previziunile pentru China au fost menţinute la 6,5% în 2017, după un avans de 6,7% anul trecut, în timp ce exportatorii de materii prime — Argentina, Brazilia, Nigeria şi Rusia — vor ieşi din recesiune şi vor reveni pe creştere anul acesta.

Banca Mondială avertizează că noile restricţii comerciale ar putea deraia redresarea comerţului pe plan global, de care au beneficiat multe economii avansate şi state în curs de dezvoltare. Astfel de restricţii ar afecta în special China şi alte economii din Asia, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.