Oficial: Gazoductul Ungheni-Chişinău, declarat utilitate publică de interes naţional

Oficial: Gazoductul Ungheni-Chişinău, declarat utilitate publică de interes naţional
Sursa: jurnal.md Foto: adevarul.ro 30.06.2017 11:47
Gazoductul Ungheni-Chişinău a fost declarat utilitate publică de interes naţional. Decretul prezidenţial prin care este promulgată legea privind declararea utilităţii publice pentru lucrările de interes naţional de construcţie a conductei a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Construcţia gazoductului va începe în 2018 şi va avea o lungime de aproape 120 de kilometri, conform studiului de fezabilitate. Gazoductul va trece prin 25 de localităţi – din raioanele Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi şi din municipiul Chişinău.

Terenurile incluse în harta gazoductului vor trebui să intre în posesia statului, care a pregătit pentru despăgubirea proprietarilor suma de 600 de mii euro.

Contribuţia Executivului de la Chişinău, în 2017, va fi de 22,3 milioane de lei. Capacitatea gazoductului Ungheni-Chişinău este estimată la 1,5 miliarde de metru cubi pe an. Proiectul urmează să fie finalizat peste doi ani.

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău reprezintă o continuare a conductei Iaşi-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI