Rezerva financiară de 14,8 miliarde de euro va fi disponibilă pentru perioada 2019-2021, deşi bugetul pe 2017 are un deficit de un miliard de euro care va trebui acoperit, în condiţiile în care Guvernul de la Berlin s-a angajat să nu facă noi împrumuturi.

Proiectul de buget pentru 2018 şi planul financiar până în 2021 includ provizioane pentru posibilul impact al majorării ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE), a afirmat Wolfgang Schaeuble. Acesta a respins criticile conform cărora reducerile la impozitul pe venit de 15 miliarde de euro pe an în perioada 2019-2021 sunt prea scăzute pentru a majora semnificativ consumul.

"O politică fiscală modestă şi solidă nu permite prea mult spaţiu de manevră (pentru reduceri de taxe). Planurile noastre fiscale pe termen mediu ţin cont de posibilitatea majorării ratelor dobânzilor şi am pus deoparte provizioane", a explicat Schaeuble.

Progresele înregistrate de economia germană continuă în trimestrul doi din 2017, sprijinite de majorarea semnificativă a cheltuielilor private şi de stat şi de expansiunea producţiei industriale, se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei de la Berlin.

"Într-un mediu global care s-a redresat uşor, exporturile Germaniei rămân pe un trend ascendent", în timp ce se continuă diminuarea excedentului de cont curent, tendinţă care a început la mijlocul anului trecut, apreciază Ministerul Economiei.

Creşterea economică în Germania a continuat să se consolideze la începutul anului, în condiţiile în care vremea favorabilă a stimulat construcţiile, iar exporturile au profitat de revenirea cererii mondiale.

Conform unei estimări preliminare publicată recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis), în perioada ianuarie-martie 2017, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut şi o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2016.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere de 1,7% în perioada ianuarie-martie 2017.