„La şedinţa secretă a executivului, care a avut loc în noiembrie 2014, mulţi din membrii Guvernului, miniştrii, nu au ştiut despre ce este vorba. S-a vorbit foarte puţin. În temă au fost doar câteva persoane. Este vorba despre prim-ministru, viceprim-ministru, responsabil de probleme economice, Candu, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei, fiind contrasemnatarii acelei hotărâri secrete. Trebuie să spun că sunt câţiva miniştri care au fost în acea şedinţă şi care au avut documente de la şedinţele precedente, irelevante la subiect”, a spus Veaceslav Negruţa.

De menţionat că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat în repetate rânduri că Iurie Leancă se face vinovat de devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

„Iurie Leancă va sta la puşcărie. Dacă nu-l va băga Plahotniuc, o să-l bage un procuror pe care noi o să-l instalăm. El a ruinat sistemul bancar. Ca şi prim-ministru trebuia să se asigure ca acest dezmăţ să nu se producă, dar el a preferat să fie un simplu prim-ministru. El trebuie să stea la puşcărie alături de Filat, de Ghimpu, de Shor, de Plahotniuc, şi de toate borsetcile lui Plahotniuc. Va sta la puşcărie. Este un politician ratat în Republica Moldova. El se face vinovat de devalizarea visteriei statului. Şi Plahotniuc, mai devreme sau mai târziu, aşa cum a procedat cu Ghimpu şi Chirtoacă aşa va proceda şi cu Leancă”, a menţionat Andrei Năstase în cadrul emisiunii Important de la postul TVC 21.  

Aminti că după ce săptămâna trecută Leancă a declarat că garanţiile acordate în 2014 Băncii Naţionale de către Guvernul pe care îl conducea au fost consultate cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, o declaraţie oficială emisă de instituţiile intenţionale dovedesc că Leancă a minţit.

Potrivit declaraţiei, Banca Mondială nici nu ştia despre intenţiile Guvernului de a acorda garanţia, până la momentul intrării acesteia în vigoare.