În consecinţă preţul unui apartament ce costa la începutul anului 50.000 de euro, ar urma să scadă la 44-45.000 de euro.

"Nu va fi o prăbuşire a preţurilor. Va fi o scădere treptată şi diferenţiată", avertizează experţii imobiliari. Astfel la apartamentele mici cu 1-2 camere, preţurile ar putea să scadă nesemnificativ sau chiar să se menţine la cotele actuale.

Factori ce ar favoriza scăderea preţurilor

Potrivit prognozelor Bursei Lara, preţurile vor scădea inevitabil pentru că sunt o serie de factori ce favorizează o astfel de evoluţie.

Astfel costul locuinţelor rămâne în continuare mare pentru locuitorii ţării, în condiţiile în care în ultimii doi ani veniturile reale s-au redus. În plus în economie nu se observă factori ce ar putea duce la o creştere stabilă a veniturilor reale.

Experţii atrag atenţia şi la factori importanţi cum ar fi reducerea volumului transferurilor băneşti de peste hotare (în 2013-2016 – cu circa o treime, de la 1,61 miliarde dolari în 2013 la doar 1,08 miliarde dolari în 2016) şi devalorizarea leului faţă de dolar şi euro, fapt care în complex a influenţat puternic asupra stabilităţii pieţei imobiliare.

Nu mai puţin important este şi coraportul dintre veniturile reale şi inflaţie.

"Dacă în cursul anului se va atesta o creştere a veniturilor de 6-7% (important ca acest lucru să se întâmple în prima jumătate a anului), iar inflaţia va fi în intervalul de 4-5%, acesta va oferi cu siguranţă o stare de spirit mai optimistă pentru ca oamenii să se comporte mai activ pe pieţele de consum, inclusiv pe piaţa imobiliară. În condiţiile unei inflaţii de 6%, ratele la ipotecă desigur, nu ar trebui să fie mai mari de 8-9%. Deja există astfel de oferte pe piaţă. Dar şi în acest caz, reducerea preţurilor pe piaţa locuinţelor nu poate fi evitată, deşi va fi mai mică de 9%", afirmă specialiştii.

Tarifele cresc

Un alt factor este faptul că nu există încercări semnificative, fie din partea băncilor sau din partea Guvernului pentru a stimula piaţa imobiliară. În plus, tarifele pentru serviciile comunale (utilităţi) sunt din ce în ce mai scumpe, şi, prin urmare, costurile suportate de locuitori pentru fiecare metru pătrat sunt în creştere.

În acelaşi timp, cumpărătorii se aşteaptă (parţial justificat), ca preţurile să scadă şi nu se grăbesc să investească banii  în apartamente.Mai mult! Oferta mare chiar îi pune în gardă pe potenţialii cumpărători, cosnstată expertii de la bursa Lara.De ce constructorii sunt obligaţi să reducă preţurile

Totodată ei constată un fenomen ciudat: volumul de construcţie nu scade şi în 2017, tendinţa se va menţine.

"Dezvoltatorii continuă să investească în imobiliare, iar companiile de construcţii în şantiere. Ca urmare, din cauza cererii slabe, oferta creşte, iar aceasta la rândul ei, împinge preţul în jos. O parte considerabilă a dezvoltatorilor investesc în proiecte imobiliare, banii primiţi din vânzarea locuinţelor la faza de construcţie. Ei sunt pur şi simplu obligaţi să reducă preţurile, sau să ofere reduceri pentru a putea finanţa noile proiecte de construcţii", se arată în analiza experţilor imobiliari.

Analiza mai arată că şi în anul 2017 se va menţine cererea mai mare pentru apartamentele cu 1-2 camere, reparate şi mobilate din casele noi, precum şi la aşa-zisele apartamente-smart. Cele din urmă au o suprafaţă de 20 mp, construite după standardele europene (în capitalele europene apartamentele mici sunt o categorie tradiţională din cauza costului mare spaţiului locativ şi al serviciilor comunale). Segmentul acestor apartamente, potrivit bursei Lara, se va dezvolta cel mai dinamic.

De notat că în anul 2016 s-a menţinut tendinţa din ultimii 6-7 ani de scădere a preţului spaţiului locativ din Chişinău. Astfel preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiul locativ a coborât în 2016 de la 545 de euro în ianuarie-mai, la 528 de euro pentru un metru pătrat în lunile octombrie-decembrie, adică cu 3,3%.

"Ţinând cont şi de aprecierea cu 3% a cursului monedei naţionale faţă de euro, apoi scăderea reală de preţ este de peste 6%", precizează specialiştii bursei Lara.

În primele patru luni ale anului 2017, preţurile în euro au stagnat, dar leul a înregistrat o apreciere faţă de moneda unică, respectiv a avut loc deja o scădere a costurilor. Totuşi scăderea mai pronunţată, prognozată de experţi ar putea avea loc în următoarele luni.