Interdicţiile au fost impuse de Federaţia Rusă deja de doi ani şi au provocat în anul 2016 o diminuare de peste patru ori a exporturilor moldoveneşti în Kazahstan.

În cadrul unui Forumul Economic, desfăşurat la Astana, viceministrul Transporturilor Sergiu Bucataru a discutat cu Zhenis Kassymbek, Ministrul Investiţiilor şi Dezvoltării din Republica Kazahstan subiectul nterdicţiilor instituite de către Federaţia Rusă la tranzitarea acesteia de către transportul feroviar şi rutier de mărfuri de pe teritoriul Ucrainei în Republica Kazahstan.

Potrivit Ministerului Transporturilor, în conformitate cu decretul Preşedintelui Federaţiei Ruse, guvernul de la Moscova poate anula interdicţiile menţionate în cazul în care Guvernul Republicii Kazahstan va solicita acest lucru.

Zhenis Kassymbek, Ministrul Investiţiilor şi Dezvoltării Republicii Kazahstan şi-a asumat angajamentul de a se adresa la Moscova, cu solicitarea anulării de către Federaţia Rusă a interdicţiilor instituite şi acordarea posibilităţii transportatorilor moldoveni să livreze mărfuri în Republica Kazahstan.

Datele statistice relevă că din cauza interdicţiilor ruseşti în anul 2016 s-a înregistrat o scădere de 4.4 ori a exporturilor către Kazahstan: de la 58,6 milioane dolari la 13,2 milioane dolari. Cel mai mult - de 6,2 ori s-au diminuat exporturile de mărfuri tradiţionale moldoveneşti: produse alimentare şi băuturi.