„Agricultorii sunt disperaţi. Ei au auzit despre declaraţia prim-ministrului precum că statul va veni cu ceva ajutor, dar văd exemplul cu achitarea compensaţiilor pomicultorilor pentru îngheţurile din aprilie 2016. După un an de tergiversare, Guvernul a aprobat pe data de 5 aprilie 2017 un Regulament privind alocarea compensaţiilor pomicultorilor, care au avut de suferit. Documentul este elaborat în aşa mod încât marea majoritate a fermierilor, la care au îngheţat livezile anul trecut, nu va fi despăgubită. Dar şi în redacţia respectivă, Regulamentul, după ce a trecut o lună, încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial”, a menţionat Alexandru Slusari.

Fostul  preşedintele al Asociaţiei UniAgroProtect afirmă că a discutat cu mai mulţi agricultori afectaţi de calamităţile naturale, iar situaţia în care s-au pomenit aceştia este dezastruoasă.

„Am vorbit cu şefii mai multor întreprinderi din raionul Cahul referitor la pierderile din urma ultimelor calamităţi naturale. Situaţia este dezastruoasă în satele din zona Lunca Prutului. De pe terenurile agricole din extravilanul satelor Crihana Veche, Cucoara, Chircani şi Roşu, până în prezent, încă nu este pompată apă. Doar la un singur agent economic au fost inundate aproximativ 500 de ha de semănături de grâu, porumb şi floarea soarelui. Pierderile acestuia se cifrează la minimum 2,5 milioane de lei”, a menţionat Alexandru Slusari.

„Dar au fost înundate mii de hectare care aparţin sutelor de fermieri. Din cauza ninsorilor abundente a suferit rapiţa. Recolta acestei culture în zona respectivă se va micşora cu circa 30-35%”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în raioanele din sudul ţării, calamităţile naturale au afectat parţial câmpurile de rapiţă şi grâu de toamnă, mai puternic plantaţiile de nuc, mediu cele de migdal, piersic şi măr şi slab de cais, cireş şi viţă de vie.

Cea mai stringentă problemă în raionul Cahul este cea de inundare în Lunca Prutului (localităţile Crihana, Cahul, Roşu, Zîrneşti şi Badicu Moldovenesc) a  câmpurilor cu culturi de toamnă şi timpurii de primăvară, a celor însămânţate cu floarea-soarelui şi porumb, precum şi a terenurilor pregătite pentru semănat. În total sunt inundate circa 2 mii hectare de terenuri.