Totodată, este simplificată lista de documente necesară pentru obţinerea actelor menţionate, urmând să fie fortificate şi capacităţile instituţionale ale Ghişeului Unic de documentare a străinilor din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de lege reglementează modul de acordare şi de prelungire a dreptului de şedere provizorie a investitorilor străini, a permiselor de şedere provizorie în scop de muncă pentru persoanele cu funcţii de conducere, pentru lucrătorii înalt calificaţi, precum şi pentru muncitorii detaşaţi.

 În acelaşi timp, în scopul stimulării angajării forţei de muncă locale în cadrul proiectelor investiţionale de importanţă naţională, este prevăzut că numărul de angajaţi străini se va diminua treptat în favoarea celor din Republica Moldova, astfel încât cota acestora să nu fie mai mică de 50% din numărul total de salariaţi, după primii cinci ani de activitate.

 Modificările au fost făcute în conformitate cu Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018, care prevede ajustarea cadrului legislativ naţional din domeniu la componenta Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere RM-UE.